La o aniversare… Biblioteca Orăşenească Bolintin Vale la 75 de ani

Biblioteca Orăşenească Bolintin-Vale a împlinit în aceste zile 75 de ani de la înfiinţare, prilej cum nu se poate mai nimerit pentru a scoate, încă odată, în evidenţă valorile culturale şi de patrimoniu ale oraşului nostru, dar şi preeminenţa sa în anumite domenii: primul monument de for public de la sud de Carpaţi dedicat unei personalităţi culturale (Dimitrie Bolintineanu), prima clădire de şcoală primară cu etaj şi cinci săli de clasă (Şcoala Veche)… Într-o situaţie asemănătoare se află şi biblioteca bolintineană, pentru că la momentul înfiinţării ei, în luna august 1948, sub îngrijirea prof. Ion Carbarău, era prima bibliotecă publică din, pe atunci, judeţul Ilfov şi-şi păstrează această calitate, de cea mai veche „instituţie a cărţii”, şi în judeţul Giurgiu de care aparţine astăzi.

(mai mult…)

Cinste eroilor neamului românesc!

Astăzi, 25.05.2023, de ziua Înălțării Domnului și cu ocazia Zilei Eroilor, reprezentanții Primăriei Orașului Bolintin-Vale, alături de cetățeni și de cadrele didactice, au participat la slujbele de pomenire oficiate de preoții din localitățile orașului, au adus omagii, au aprins lumânări, au depus flori și coroane la monumentele eroilor din Bolintin-Vale, Malu Spart și Crivina.

Cu această ocazie, domnul primar Daniel Trăistaru a ținut un scurt discurs participanților  la comemorarea eroilor neamului:

„Bună ziua, Hristos S-a Înălțat! Vă mulțumesc tuturor și vă respect pentru că ați venit astăzi, aici, într-un număr atât de mare!

Ne-am adunat pentru a-i comemora pe înaintașii noștri, aceia care și-au pierdut viața în luptă pentru ca noi să avem astăzi o țară liberă, un stat unitar, liber și independent.

Cred că această zi, în afară de comemorarea la care luăm parte, ar trebui să fie o sursă de inspirație. O sursă de inspirație pentru viitor, pentru noi toți, dar mai ales pentru tânăra generație, ai cărei reprezentanți, din pacate, lipsesc de la această ceremonie. Este prima data când în Bolintin-Vale lipsesc copiii de la comemorarea eroilor neamului și sper sa fie și ultima. Însă, avem lângă noi, aici, formatorii tinerei generații.

Trebuie ca dascălii să fie o sursă de inspirație pentru tineri și să le ofere acele valori ce au fost oferite generațiilor mai în vârstă. Cred că fiecare, prin ceea ce facem, prin munca noastră, în profesia noastră, în relațiile interumane dintre noi, putem să facem bine și să fim, în principiu, mai buni. Adică astăzi să fim mai buni decât am fost ieri.Și cred că, picătură cu picătură, aici, în comunitatea noastră locală, în țara noastră, în lumea aceasta, prin bunătate, cred că avem puterea să mergem împreună mai departe și să rezolvăm multe din lucrurile și provocările vieții de zi cu zi.

Vă mulțumesc!”

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatului de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.

În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului 

Sursa: Wikipedia (https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Eroilor)


Galerie foto

Elevii de la Școala Gimnazială nr. 1 Malu Spart au fost în vizită la Primăria Orașului Bolintin-Vale în cadrul activității „Să ne cunoaștem instituțiile locale”

În data de 18.05.2023, la ora 10:00, Primăria Orașului Bolintin-Vale a deschis porțile pentru aproximativ 70 de elevi, reprezentând patru clase de la Școala Gimnazială Nr. 1 Malu Spart. Această vizită a avut loc în cadrul activităților planificate pentru „Săptămâna Altfel”, o inițiativă ce încurajează învățarea prin experiență. Activitatea, intitulată „Să ne cunoaștem instituțiile locale”, a stârnit entuziasm în rândul instituțiilor publice și a autorităților locale, dar și a copiilor.

Primăria a pregătit un program special pentru a-i întâmpina pe elevi și a-i ghida prin diversele departamente și servicii ale instituției. În timpul vizitei, copiii au avut ocazia să descopere rolul și funcțiile Primarului, al Consiliului Local, al Serviciului de Stare Civilă și a Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Bolintin-Vale. Reprezentanții Primăriei au fost bucuroși să răspundă întrebărilor curioase ale elevilor și să le prezinte proiectele și inițiativele desfășurate în beneficiul comunității locale.

Primarul Orașului Bolintin Vale, domnul Daniel Trăistaru a salutat cu entuziasm vizita elevilor și a subliniat importanța implicării tinerilor în viața comunității. A evidențiat, de asemenea, faptul că Primăria Orașului Bolintin-Vale este întotdeauna deschisă colaborării și dialogului cu instituțiile de învățământ, sprijinind educația copiilor și încurajându-i să devină cetățeni responsabili și activi.

Reprezentanții Primăriei Orașului Bolintin-Vale sunt recunoscători pentru implicarea activă a cadrelor didactice și a elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 Malu Spart în această vizită educativă. Această vizită demonstrează angajamentul cadrelor didactice față de educația de calitate și deschiderea spre colaborare cu autoritățile locale.

Primăria Orașului Bolintin Vale rămâne angajată în sprijinirea și promovarea educației și dezvoltării copiilor și tinerilor.

Pentru mai multe informații despre activitățile și proiectele Primăriei Orașului Bolintin Vale, vă rugăm să vizitați pagina oficială de facebook  a Primăriei Orașului Bolintin-Vale : https://www.facebook.com/primariabolintinvale

 

BOLINTIN – 590 de ani de la prima atestare documentară

BOLINTIN – 590 de ani de la prima atestare documentară

15 martie 1433 – 15 martie 2023

La mulţi ani Bolintin!

La mulţi ani bolintineni!

Hrisovul voievodului Alexandru Aldea, dat la 15 martie 1433, reprezintă prima atestare documentară a Bolintinului şi dovedeşte că localitatea noastră datează încă de dinaintea fondării Ţării Româneşti şi a domniei lui Basarab I Întemeietorul.

Bolintinul este cea mai veche aşezare omenească dintr-o zonă extinsă a Câmpiei Române, întinsă pe mai multe judeţe, depăşind cu aproape trei decenii, ca vârstă, capitala Bucureşti. Pe când Bolintinul era în fiinţă, cu atributele unei comunităţi bine închegate, cu ţărani harnici, boieri puternici şi moşneni dârji, Capitala abia se înfiripa din câteva cocioabe adunate, de nevoi, pe malul Dâmboviţei.

De fapt, adevăratele motive de mândrie ale bolintinenilor rezultă din modul în care au rezistat vitregiilor şi din felul în care au putut să-şi prezerve o identitate proprie.

Pentru a sărbători a 590 aniversare de la prima atestare documentară a Bolintinului, Centrul Cultural „Şcoala Veche” şi Compartimentul Cultură din cadrul Primăriei Bolintin Vale, în colaborare cu Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Istorica Bolintineanu, organizează în data de 18 martie 2023, cu începere de la ora 11.00, următoarele evenimente:

  • Vernisajul expoziţiei „Genealogica – neamuri bolintinene” – Episodul Danciu „Cobzaru” – Cârstea „Moşneanu” (Locaţia – Salonul Bibliotecii Orăşeneşti)
  • Vernisajul expoziţiei „Cronostampe” – Incursiune în istoria unei comunităţi ce începe cu Potopul lui Noe şi transcende veacurile… (Locaţia – Centrul Cultural „Şcoala Veche”)
  • Şedinţa aniversară „Bolintin 590” cu participarea unor profesori universitari, diplomaţi, istorici, scriitori, oameni de cultură şi personalităţi ale zilelor noastre (Locaţia – Centrul Cultural „Şcoala Veche”)
  • Prăznuirea strămoşilor bolintineni (Locaţia – Centrul Cultural „Şcoala Veche”).

Participarea este deschisă tuturor doritorilor.

Modernizare Policlinica Bolintin-Vale

În data de 08.09.2021, a fost predat amplasamentul către Constructor.
Investiţia vizează îmbunătăţirea calităţii şi a eficienţei îngrijirii spitaliceşti de urgenţă în orașul Bolintin-Vale, având în vedere situaţia actuală a stării fizice a clădirilor şi echiparea acestora, pentru a crea un cadru adecvat desfăşurării activităţilor medicale.
Prin proiect se va interveni asupra a două dintre clădirile existente (clădirea principală și clădirea unde acum funcționează laboratorul), urmând ca acestea să fie reabilitate și modernizate, precum și să beneficieze de dotări specifice activității de ambulatoriu. De asemenea, clădirea principală se va extinde cu încă două corpuri de clădire parter+etaj, legate între ele prin holuri de acces, rezultând un spațiu unic.
Obiectivul va cuprinde următoarele:
*Cabinete medicale:
– cardiologie;
– O.R.L.;
– oftalmologie;
– chirurgie;
– ortopedie-traumatologie, inclusiv cameră de tratamente;
– dermato-venerologie;
– neurologie;
– pediatrie cu acces și spații auxiliare separate, inclusiv cameră de termometrizare și cameră izolare cu grup sanitar;
– medicină internă;
– urologie;
– planificare familială;
– diabet zaharat și nutriție;
– oncologie, inclusiv camera de tratamente și grup sanitar propriu;
– obstetrică-ginecologie;
– psihologie și psihiatrie;
 
*Laborator de analize medicale:
– recoltare și primire probe biologice;
– bacteriologie BK;
– bacteriologie clinică;
– hematologie, biochimie, imunologie, hemostază etc.;
 
*Imagistică:
– RMN;
– RX grafie;
– mamografie
 
*În corpul de clădire unde funcționează în prezent laboratorul de analize, după reabilitare acesta va adăposti cabinetul TBC.
Pentru acest obiectiv a fost finalizata achiziția publică, urmând ca lucrările să înceapă în perioada următoare, iar termenul de finalizare este anul 2023.
Valoarea lucrărilor este de 12,4 milioane lei, cu finanțare din fonduri europene și din fonduri locale.
Primăria Orașului Bolintin-Vale

Primăria Orașului Bolintin-Vale

Sari la conținut